Jeżeli uprawa przydomowego ogródka lub działki kojarzy się komuś z nudnymi pomidorami, pietruszką czy sałatą, to dziś zaproponuję nieco odmienne spojrzenie na ten temat i zaserwuję opis kilku niebanalnych roślin, które z powodzeniem mogą rosnąć w polskich warunkach.
Więcej satysfakcji z uprawy
Ponieważ działkowe eksperymenty nie muszą się kończyć na wyborze odmiany rzodkiewki bądź marchwi, warto czasem zerknąć na mniej znane warzywa i owoce, by spróbować nowych smaków i mieć nieco satysfakcji ciesząc oko wzrostem rośliny rzadko uprawianej przez amatorów zdrowej żywności.

Niebanalne rośliny do posiania
Na pierwszy ogień idzie Dynia Piżmowa. Roślina z rodziny dyniowatych, mająca podobne warunki uprawy do dyni zwyczajnej i o identycznym do niej zastosowaniu owoców, ale charakteryzujących się ciekawym kształtem oraz zapachem – jak sama nazwa wskazuje – piżma.
Godna uwagi jest również Ketmia Jadalna z rodziny ślazowatych. Wygląda dekoracyjnie – zwłaszcza podczas kwitnienia. Owocem są przypominające strąki kapsułki nasienne, które zbiera się jeszcze niedojrzałe i spożywa na surowo lub po obróbce cieplnej.
Zamiast banalnej kapusty proponuję posiać Rukiew Wodną, która z kapustą dzieli tę samą rodzinę. Rosnąc przypomina nieco rzeżuchę, ma ciekawy, aromatyczny i nieco ostry smak. Znakomicie nadaje się do wszelkiego rodzaju surówek i sałatek.
Jeżeli komuś znudziły się nasze „klasyczne” ogórki (Ogórek Siewny), to niech zwróci uwagę na Ogórek Meksykański, który choć w środku przypomina owoce popularnej w Polsce rośliny, to w smaku jest niewspółmiernie bogatszy! Przypomina arbuza połączonego z niewielką ilością cytryny i można go jeść na surowo samego bądź w połączeniu z innymi owocami lub warzywami.
Poprzednio, w jednym z tekstów opisana została Skorzonera; tym razem proponuję warzywo równie ciekawe i zdrowe: Salsefię. Jadalny jest przypominający pietruszkę korzeń, który po ugotowaniu ma delikatny i przyjemny smak. Stosowana w sałatkach a także w daniach z mięsem znakomicie urozmaica przygotowane potrawy.
Na koniec coś niewątpliwie wyglądającego i smakującego egzotycznie. Kiwano to roślina spokrewniona z naszymi ogórkiem, ale o zupełnie do niego niepodobna. Atrakcyjna skórka ukrywa wypełniony nasionami miąższ, który smakuje jak banan połączony z kiwi. Co prawda uprawa wymaga zastosowania osłon, ale ze względu na walory rośliny zdecydowanie warto spróbować swoich sił i zasiać kilka sztuk.
Z pewnością, tych kilka tylko przykładów pokazuje, że uprawa ogródka nie musi być nudna. Po głębszym zainteresowaniu odkryje się przed nami prawdziwe bogactwo – niebanalne wspaniałe rośliny: mniej znane, czasem zapomniane, a czasem zupełnie nowe w Polsce. Warto poświęcić nieco czasu by urozmaicić swoją kuchnię owocami i warzywami, często niedostępnymi w powszechnej sprzedaży, a oferującymi naprawdę wiele pod względem zarówno smakowym jaki zdrowotnym.