Bożonarodzeniowy przysmak – krążki miodowe QAGHAQ TA’ L-GHASEL – Malta

Dziś przepis na krążki miodowe  QAGHAQ TA’ L-GHASEL – przysmak przywieziony z podróży na Maltę, gdzie jest dość popularny nie tylko w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Charakteryzuje się słodkim smakiem, ciekawym wyglądem oraz cudownym zapachem pomarańczy i cynamonu. Nie znalazłam przepisu na polskich stronach, więc go przetłumaczyłam i dzielę się z Wami.

Udanych wypieków i smacznych Świąt!

 

Wydruk przepisu
Bożonarodzeniowy przysmak z Malty - krążki miodowe QAGHAQ TA’ L-GHASEL
Pyszne, intensywnie miodowe - krążki QAGHAQ TA’ L-GHASEL
Krążki miodowe Malta
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 40 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
porcji
Składniki
Nadzienie
Ciasto
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 40 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
porcji
Składniki
Nadzienie
Ciasto
Krążki miodowe Malta
Sposób przygotowania
  1. Przygotuj nadzienie: wrzuć wszystkie składniki poza semoliną do garnka i doprowadź do wrzenia stale mieszając.
  2. Zmniejsz temperaturę i powoli dodawaj semolinę, nie przestawaj mieszać
  3. Mieszaj przez ok. 10 minut i zdejmij z ognia gdy masa będzie miała gładką konsystencję
  4. Po ostudzeniu wstaw na noc do lodówki
  5. Zrób ciasto: zagnieć mąkę z masłem
  6. Powoli dodawaj jajko i sok pomarańczowy, a następnie wodę i ugniataj dalej, aby ciasto stało się miękkie
  7. Zawiń w torebkę foliową i włóż na noc do lodówki
  8. Kolejnego dnia pokrój ciasto na 16 kawałków
    Maltańskie krążki miodowe
  9. Wysyp trochę semoliny na stół i rozwałkuj kawałek ciasta o wymiarach 8 x 25 cm
    Maltańskie krążki miodowe
  10. Umieść nadzienie wzdłuż ciasta, zostawiając miejsce wzdłuż krawędzi
  11. Za pomocą pędzelka, posmaruj brzegi ciasta wodą i zwiń ciasto wokół nadzienia.
    Miodowe krążki maltańskie
  12. Uformuj koło z ciasta łącząc brzegi, pozostawiając szczeliny, aby nadzienie mogło wyjść podczas pieczenia
    Miodowe krążki maltańskie
  13. Umieść trochę semoliny na tacy do pieczenia i umieść na niej krążki miodowe
  14. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i dalej formuj pozostałe miodowe kółka. Piecz przez ok.30-40 minut, aż kółka lekko się zarumienią
    Krążki miodowe Malta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *