Bożonarodzeniowy przysmak z Malty – krążki miodowe QAGHAQ TA’ L-GHASEL
Pyszne, intensywnie miodowe – krążki QAGHAQ TA’ L-GHASEL
Porcje Czas przygotowania
16porcji 1godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
40 minut 1 godzina
Porcje Czas przygotowania
16porcji 1godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
40 minut 1 godzina
Składniki
Nadzienie
Ciasto
Sposób przygotowania
  1. Przygotuj nadzienie: wrzuć wszystkie składniki poza semoliną do garnka i doprowadź do wrzenia stale mieszając.
  2. Zmniejsz temperaturę i powoli dodawaj semolinę, nie przestawaj mieszać
  3. Mieszaj przez ok. 10 minut i zdejmij z ognia gdy masa będzie miała gładką konsystencję
  4. Po ostudzeniu wstaw na noc do lodówki
  5. Zrób ciasto: zagnieć mąkę z masłem
  6. Powoli dodawaj jajko i sok pomarańczowy, a następnie wodę i ugniataj dalej, aby ciasto stało się miękkie
  7. Zawiń w torebkę foliową i włóż na noc do lodówki
  8. Kolejnego dnia pokrój ciasto na 16 kawałków
  9. Wysyp trochę semoliny na stół i rozwałkuj kawałek ciasta o wymiarach 8 x 25 cm
  10. Umieść nadzienie wzdłuż ciasta, zostawiając miejsce wzdłuż krawędzi
  11. Za pomocą pędzelka, posmaruj brzegi ciasta wodą i zwiń ciasto wokół nadzienia.
  12. Uformuj koło z ciasta łącząc brzegi, pozostawiając szczeliny, aby nadzienie mogło wyjść podczas pieczenia
  13. Umieść trochę semoliny na tacy do pieczenia i umieść na niej krążki miodowe
  14. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i dalej formuj pozostałe miodowe kółka. Piecz przez ok.30-40 minut, aż kółka lekko się zarumienią